2024-2025 TÁMOGATÁSI IDŐSZAK

Tisztelt Támogató!
 

Jelentős változást eredményezett a TAO támogatások területén a T/6351 számon beterjesztett törvényjavaslat (adócsomag). Ennek részeként ugyanis eltörölték a kötelező adóelőleg-kiegészítést. 

A vállalkozások helyzetét jelentősen könnyítő intézkedés óhatatlanul súlyos likviditási nehézségeket eredményezett a sportszervezeteknél, ugyanis - leegyszerűsítve a helyzetet - megszűnt a december 20-i, „kötelező feltöltés”. Az eddigi gyakorlat pedig azt mutatta, hogy a TAO támogatások gyűjtése döntően decemberre (adóelőleg-kiegészítés) és májusra (adófizetés) esett.

Éppen ezért már most át kell állni egy új finanszírozási ütemezésre!

Ebben szeretnénk kérni a támogatói együttműködését!

Konkrétan a NAV által megállapított havi- vagy negyedéves TAO előlegekről van szó. A törvény ugyanis lehetőséget nyújt ezek 80 százalékának a felajánlására. Akár 12 hónapra is van lehetőség felajánlást tenni!

Cégvezetőként bizonyára Ön is tisztában van azzal, mi a különbség aközött, hogy az éves támogatás havonta érkezik, egyenlő mértékben vagy a sportév végén egy összegben – bizonytalanná téve az egész éves munkát.

Az adóelőlegből való felajánlás egyszerű, gyors és ugyanúgy 100%-osan biztonságos adminisztratív eljárás. Önnek egy dokumentum az Adóhivatal felé, nekünk a biztonságos éves működésünk!

 
Az adóelőleg-felajánlás útján történő a látványcsapat-sportban

 

Ebben a támogatási rendszerben a támogató cégek a támogatást az Adóhatóságon keresztül, a társasági adóelőlegükből való rendelkezés útján ajánlják fel a sportszervezeteknek. A felajánlás összege a társasági adóelőleg fizetési kötelezettség maximum 80%-át érheti el.

Egyszerű eljárás: a NAV által rendszeresített külön nyomtatványon – 24RENDNY – elektronikus úton tett rendelkező nyilatkozattal, a kedvezményezett szervezet nevére kiállított Igazolás alapján teheti meg, az adóelőleg bevallást megelőző hó utolsó napjáig.

 

A sporttámogatásra felajánlott összegeket az adóhatóság utalja át a támogatni kívánt szervezet részére amennyiben:

 

  1. 24RENDNY nyomtatvány határidőre (az adóelőleg fizetési határidőt megelőző hó utolsó napjáig, /pl. 2024. október 20.-i társasági adóelőleg befizetésénél 2024. szeptember 30.-ig/) az állami adóhatóság kézhez kapja és
  2. a támogatott és a támogató adózó állami adóhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható, nettó módon számított adótartozása az átutalás napján nem haladja meg a 100.000,- Ft-ot és
  3. a támogató a vonatkozó társasági adóelőleget határidőben megfizette, továbbá a felajánlás nem haladja meg a 80%-os korlátot.

 

A felajánlásért az adózót adójóváírás illeti meg. Adóelőleg terhére tett felajánlásnak a 86,625%-a után (a kiegészítő támogatással és az 1%-al csökkentett felajánlás) 7,5%-os adójóváírás illeti meg. (pl. 1.000.000 Ft társasági adóelőleg befizetése esetén ~65.000 Ft adójóváírás)

 

A felajánlás lépései (támogatói oldalról)

 

  1. Az előírásoknak megfelelő, jóváhagyott sportfejlesztési programmal rendelkező támogatásra jogosult szervezet kiválasztása. 
  2. A szükséges megállapodások megkötése:
  • együttes kérelem,
  • az együttműködési megállapodás megkötése a felajánlott összegről és egyéb részletszabályokról, 
  • a kiegészítő sportfejlesztési támogatásról rendelkező támogatási, vagy szponzori szerződés megkötése.
  1. NAV nullás igazolás csatolása
  2. Együttes kérelem benyújtása a felajánlás szerinti, az átutalás feltételét képező igazolás kiállítására a szakszövetség felé. 
  3. Az igazolás rendelkezésre bocsájtása a Szakszövetség részéről.
  4. A rendelkező nyilatkozat határidőre történő megtétele.
  5. A jogszabályi feltételeknek történő megfelelés esetén adóhatósági átutalás a jogszabályban foglaltak szerint – és adójóváírás a támogatónál.

A Lóci DSE 2024-2025. évi Társasági adó támogatás határozata az alábbi helyen megtekinthető:

sfp_jh_000_12190_2024_mksz_2024-05-06_1715002944_1715069790 (2).pdf (242743)

A Lóci DSE pályázata az alábbi helyen megtekinthető:

Pályázazat.pdf (282544)